Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Sansita
Dołączył: 28 Gru 2005
Posty: 213
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Sob 12:10, 04 Lut 2006 Temat postu: Kuchnia Masala..czyli gotuj razem z nami:P |
|
|
Hehhe...tu prosimy o zamieszczanie przepisow z kuchni hinduskiej. Jest tam wiele smacznych potraw godnych polecenia, dlatego proponuje poedukowac sie troche w gotowaniu hindi przysmakow.
Tak na poczatek cos bardzo latwego i naprawde pysznego. droga Gudziu prosze o przepis na Chapatti . (Chapatti Gudzi jest pyszne dlatego, szykujcie cos do pisania i notowania..albo drukarke jak kto tam woli , podrzewajcie patelnie, palniki, oleje...gotowanie sie zaczyna
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
gudzia
Administrator
Dołączył: 26 Gru 2005
Posty: 653
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: 3city
|
Wysłany: Pon 16:43, 06 Lut 2006 Temat postu: |
|
|
To ja zacznę.
Chappati
Składniki:
mąki pszennej
szczypta soli
ciepłej wody
łyżki oleju
Sposób przyrządzania:
Mąkę przesiej, wymieszaj z solą, zagnieć z olejem i taką ilością wody, aby powstało miękkie, gładkie ciasto. Przykryj je ściereczką i pozostaw w misce na godzinę. Następnie ulep kulki i każdą spłaszcz, tak aby powstał cienki placuszek. Przypominają one chipsy z wyglądu. Placki posmaruj z obu stron olejem i usmaż na bardzo mocno rozgrzanej patelni. Takie placki można posmarować olejem czosnkowym lub olejem aromatyzowanym przyprawami. Trzeba je jeść zaraz po zdjęciu z patelni, gdy są gorące i pulchne. Prawdziwe chapati przyrządza się w piecu tandoor.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Grubcio
Dołączył: 24 Sty 2006
Posty: 159
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: opolskie
|
Wysłany: Śro 13:53, 08 Lut 2006 Temat postu: |
|
|
Hindusi przywieźli do Polski swojego kucharza, który jednak wczoraj miał minę wyjątkowo nietęgą. Otóż jego specjały poległy w rywalizacji z żurkiem i golonką, przygotowanymi przez kucharzy z zakopiańskiego hotelu Belvedere, a największym admiratorem żurku stał się od wczoraj sam Aamir Khan. Czyżbyśmy byli świadkami narodzin nowego hitu eksportowego polskiej gastronomii?
Źródło: [link widoczny dla zalogowanych]
Komentarz:
Coś mi się wydaje że kucharz z Indii był bardzo miły. Obojętnie czy mu smakowało czy nie i tak wypadało chwalić. Po za tym nie każdy w tej ekipie może sobie pozwolić na golonko kilka osób może być muzułmanami. Bardzo często różne ekipy czy to sportowe czy filmowe zabierają ze sobą kucharza właśnie z przyczyn religijnych a nie kulturowych.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Sansita
Dołączył: 28 Gru 2005
Posty: 213
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 1:04, 09 Lut 2006 Temat postu: |
|
|
Bardzo dziekuje Gudziu za umieszczenie przepisu:D! Mniaam!
Hmm.. a co do zurku to moglo smakowac...za golonka nie przepadam...za tlusta:P Ale milo, ze Amirowi smakowalo:]
|
|
Powrót do góry |
|
|
gudzia
Administrator
Dołączył: 26 Gru 2005
Posty: 653
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: 3city
|
Wysłany: Czw 11:51, 09 Lut 2006 Temat postu: |
|
|
Ja golonki nigdy nie jadłam więc nie wiem, a co do żurka, to zależy wszystko od zakwasu.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Grubcio
Dołączył: 24 Sty 2006
Posty: 159
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: opolskie
|
Wysłany: Czw 13:06, 09 Lut 2006 Temat postu: |
|
|
Nie jestem znawcą golonki ale gdy już się za nią zabieram to nigdy nie jem tłustych części tylko chudsze mięsko a ono smakuje naprawdę wyjątkowo. Jestem pewien że w tym hotelu są znakomici kucharze więc jeśli Hindusi mieli skosztować polskie potrawy to dobrze że tam a nie w barze przy drodze. Bo to na pewno inne dania by były mimo tej samej nazwy.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Bene
Dołączył: 01 Sty 2006
Posty: 777
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 13:26, 09 Lut 2006 Temat postu: |
|
|
tu cos o kuchni indyjskiej [link widoczny dla zalogowanych]
i restauracja w Krakowie (mam zamiar odwiedzic ja w te wakacje )
[link widoczny dla zalogowanych]
Indyk w sosie curry w stylu Korma
Składniki
250 g mięsa z indyka
1 kostka drobiowo -warzywna
1 szklanka wody
3 łyżki Pasty Curry Patak's
1 łyżka mąki kukurydzianej
2 duże cebule drobno posiekane
150 g ryżu
1 listek laurowy
1 goździk
2 ziarnka ziela angielskiego
Przygotowanie
Nastawić do gotowania ryż z dodatkiem liścia laurowego, goździka i ziela angielskiego.
Rozpuścić kostkę rosołową w wodzie. Wlać do woka lub patelni zagotować, dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Dodać pastę curry, kminek i cebulkę.
Pokroić mięso w kostkę i wrzucić do woka. Dusić do momentu, aż ryż będzie gotowy.
Podawanie
Podawać mięso z sosem ułożone na środku ryżu, dla wszystkich którzy lubią kokos posypać całe danie delikatnie grubymi wiórkami.
Idealnym dodatkiem będą smażone warzywa.
Nagorsze jest to ze produkty sa słabo dostepne albo bardzo drogie
|
|
Powrót do góry |
|
|
gudzia
Administrator
Dołączył: 26 Gru 2005
Posty: 653
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: 3city
|
Wysłany: Czw 16:47, 09 Lut 2006 Temat postu: |
|
|
Wygląda to zachęcająco. Jeszcze nigdy nie robiłam nic z indyka więc może być to dobre wywanie.
Ja bym jeszcze prosiła o wytłumaczenie co to jest Pasty Curry Patak's i gdzie można to kupić?
|
|
Powrót do góry |
|
|
Bene
Dołączył: 01 Sty 2006
Posty: 777
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Czw 16:55, 09 Lut 2006 Temat postu: |
|
|
pasta carry bardzo pikantna :)ale jak pisałam bardzo droga bo kosztuje ok 20 zł
|
|
Powrót do góry |
|
|
Bene
Dołączył: 01 Sty 2006
Posty: 777
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Pią 13:43, 10 Lut 2006 Temat postu: |
|
|
sprawdziąłm w Bomi można kupić ale jak mówie drogie to ejst bo kosztuje 24 zł (pocieszenie ze starczy to długo bo przeciesz nie zjesz całego sloika
|
|
Powrót do góry |
|
|
gudzia
Administrator
Dołączył: 26 Gru 2005
Posty: 653
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: 3city
|
Wysłany: Pią 13:57, 10 Lut 2006 Temat postu: |
|
|
Ja zawsze będąc w Bomi zastanawiałam się do czego słurzy ta pasta, jaką potrawę z niej się robi. Dzięki Bene
|
|
Powrót do góry |
|
|
Sansita
Dołączył: 28 Gru 2005
Posty: 213
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Wto 1:24, 21 Lut 2006 Temat postu: Uhmmm smakowity indyk w sosie curry, brzmi pysznie! |
|
|
Oy...coś czuję, że szykuje się małe gotowanko . Składniki nie są aż takie drogie(szklanka wody :wink: )... Chodzi tylko o tą pastę, która jest chyba najdrozsza z tego wszystkiego. Najważniejsze by mieć dostęp do takich składników, dlatego dobrzę, że nas nakierowałas na BOMI, bo chyab bym nie wiedział gdzie to cudo nabyć...zresztą trzeba by tego spróbować...raz w koncu kupić coś innego;]. A potem to tylko kwestia tego jak zrobić tą pastę , z pewnościa składniki do niej sa tańsze :wink: .
|
|
Powrót do góry |
|
|
gudzia
Administrator
Dołączył: 26 Gru 2005
Posty: 653
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: 3city
|
Wysłany: Wto 16:06, 21 Lut 2006 Temat postu: |
|
|
Ja zawsze szukam pretekstu aby kupić tą paste. Wiem, że jest kilka rodzajów.
|
|
Powrót do góry |
|
|
Lajo
Moderator
Dołączył: 25 Kwi 2006
Posty: 860
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Śląsk
|
Wysłany: Czw 16:56, 13 Lip 2006 Temat postu: |
|
|
wow jak czytam te przepisy to mi zaburczalo w brzuchu ale trafiłam topic hehehe a dzis obiadu nie jadłam,chyba ide cus upichcić
|
|
Powrót do góry |
|
|
ziajek
Dołączył: 22 Mar 2006
Posty: 836
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: Wto 11:30, 08 Sie 2006 Temat postu: |
|
|
Coś prostego i pysznego..chyba :wink:
Akoori
(Czyli jajecznica w stylu parsi)
Składniki:
6 – 8 jajek
4 łyżki mleka
Sól
Pieprz
2 łyżki masła lub ghee
2 cebule drobno posiekane
2 – 3 strąki chilli drobno posiekane
Łyżeczka utartego imbiru
1/8 łyżeczki kurkumy
2 łyżki liści kolendry
1 pomidor pokrojony w kostkę
½ łyżeczki kminu rzymskiego
Ubijamy jajka z mlekiem, solą i pieprzem. Na patelni o grubym dnie roztapiamy masło i smażymy cebulę, imbir i chilli do miękkości. Wrzucamy kurkumę, kolendrę, kmin i pomidora, podsmażamy wszystko około minuty i wlewamy jajka. Ważne żeby płomień był jak najmniejszy. Smażymy jajka ciągle mieszając aż nabiorą kremowej konsystencji, nie suszymy tej jajecznicy na wiór!
Podajemy przybrane kolendrą i pomidorem w towarzystwie chapati lub parathy.
|
|
Powrót do góry |
|
|
|