|
Shah Rukh Khan Forum poświęcone słynnemu, indyjskiemu aktorowi: SHAHRUKH KHANOWI
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Nisha
Dołączył: 14 Paź 2006
Posty: 44
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: Nie 16:01, 12 Lis 2006 Temat postu: |
|
|
mniam uwielbiam chapati wczoraj np sobie zrobilam i mi zjedzono większość
a ja polecam gorąco Kheer
robię zazwyczaj z pół litra mleka
trochę ryżu(ale nie za dużo,bo on musi się troszkę rozgotować,sypię 3 czy 4 łyżki,czasem wiecej)
Kardamon(mielony)
Bakalie(dowolna ilość,ale ja daję dużo,bo je uwielbiam )
łyżka miodu lub dowolna ilość cukru
szafran lub kurkuma(ja używam kurkumy-tańsza a niczym się nie różni od szafranu)
zagotować mleko w garnku,wrzucić ryż i gotować do momentu,aż mleka będzie o ok połowę mniej (ryż musi być miękki) powinna być kremowa konsystencja-gotuje sie ok 30 minut.
wrzucić bakalie,ok pół łyżeczki kardamonu,i tyle samo kurkumy czy szafranu
wlać ok łyżkę miodu (zawsze daje wiecej,bo uwielbiam jak kheer jest pieruńsko słodki )
jeśli używamy cukru-wsypać go także teraz(raz robiłam z cukrem ,z powodu braku miodu, i wsypałam 3 czy 4 łyżki,ale i tak smak był inny )
mieszać na gazie ok 10 min
podawać mocno schłodzone
życzę smacznego
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Sansita
Dołączył: 28 Gru 2005
Posty: 213
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Nie 20:03, 19 Lis 2006 Temat postu: Ooo deser... |
|
|
Hmm Nisha, Kheer zapowiada się bardzo apetycznie Grey_Light_Colorz_PDT_42 ...jutro wyskakuję do sklepu po kardamon Grey_Light_Colorz_PDT_15 Hmm a jak myślisz, gdyby odrazu dać gotowany ryż, a zamiast mleka śmietany?Bo to troszkę czasochłonne stać pół godziny nad mlekiem i czuwać nad wyparowaniem 1/2 zawartości, a ze śmietaną może być smaczniej :roll: .
|
|
Powrót do góry |
|
|
Nisha
Dołączył: 14 Paź 2006
Posty: 44
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: Wto 0:38, 21 Lis 2006 Temat postu: |
|
|
wiesz co,nie próbowałam a co do tego,ze to jest pracochłonne...hmm ja tak nie uważam,a poza tym nigdy nie stoje pół godziny nad garnkiem,bo moje garnki sa "pomysłowe"i jeśli coś w nich zostawie,to sobie to później "dochodzi"
ale mozesz też zostawić to na małym ogniu,iść sobe coś robić i od czasu do czasu pomieszać,zeby sie nie przypaliło nawet lepsze jest,jak Ci sie ryż rozgotuje wiem,bo raz mi się tak stało i było pyszne więc jak już zrobisz,to podziel sie wrazeniami ja zawsze robię Kheer jak chce mi się słodkiego
|
|
Powrót do góry |
|
|
Borówa
Dołączył: 17 Lis 2006
Posty: 23
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Kraków
|
Wysłany: Czw 19:24, 23 Lis 2006 Temat postu: |
|
|
No to moze i ja dołącze się do stworzenia hinduskiej ksiązki kucharskiej
A więc przepis od mojego przyjaciela:
Tradycyjne Indyjskie PURI
Puri to jedynie dodatek do kuchni hinduskiejtak jak chapati. Zastępuje... Szatućce Ja osobiście jadam też samo ale z warzywkami jest naparwde pyyyyycha
A wiec:
Musicie w dużym garnku lub misce wymieszać mąke która ma symbol T 600 najlepiej z wodą i solą. ( w miare proporcjonalnie) i tak ugniatać ciasto ok. 10 min i dośc mocno, aby było spójne i nie za bardzo się lepiło. Następnie urywacie kawałki z ciasta i lepicie kuleczki wielkości piłki do ping ponga W między czasie w głębokiej pateli ewentualnie w garnku rozgrzewacie duuuuużo oleju. Jak bedzie już wystarczająco gorący (mozecie to sparwdzić wkładając palec ... nie no żartuje sprawdzić najlepiej wrzucając kawalątek ciasta i jeśli szybko wypłynie na powierzchnie znaczy ze jest naprawdę goooorącoooo ) Przygotowane wcześniej ciastowe kuleczki teraz rozwałkowujecie najcieniej jak się da i wrzucacie na dosłownie pół minuty na olej (każdą osobno ewentualnie dwie najwiecej ) aż zaczną pęcznieć i leciutką się zarumienią.... wyławiacie i jecie do syta
SMACZNEGO!!
tutaj kilka fotek:
nie wiem co jest w tej miseczce ale to obok niej to własnie puri
to też Puri... Amrish Puri... ale chyba nie jadalny
No i coś dla wielkich głodomorów... największe Puri świata
Ostatnio zmieniony przez Borówa dnia Pon 11:59, 27 Lis 2006, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
gudzia
Administrator
Dołączył: 26 Gru 2005
Posty: 653
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: 3city
|
Wysłany: Nie 22:37, 26 Lis 2006 Temat postu: |
|
|
Przepis zaczerpnęłam z jednego odcinka programu "Kuchnia Indyjska". Niestety nie nagrałam tym razem ten doncinek i nia pamiętam proporcji i szczegółów, więc wszytsko jest oko. Nawet nazwy nie pamiętam. Potrawa jest bardzo prosta i smaczna. Oto zdjęcia...
[link widoczny dla zalogowanych] [link widoczny dla zalogowanych] [link widoczny dla zalogowanych] [link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych] [link widoczny dla zalogowanych] [link widoczny dla zalogowanych] [link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych] [link widoczny dla zalogowanych] [link widoczny dla zalogowanych]
Jakby były pytania to chętnie odpowiem
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|