Forum Shah Rukh Khan Strona Główna Shah Rukh Khan
Forum poświęcone słynnemu, indyjskiemu aktorowi: SHAHRUKH KHANOWI
 
 » FAQ   » Szukaj   » Użytkownicy   » Grupy  » Galerie   » Rejestracja 
 » Profil   » Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   » Zaloguj 

Kuchnia Masala..czyli gotuj razem z nami:P
Idź do strony Poprzedni  1, 2
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Shah Rukh Khan Strona Główna -> Indie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Nisha




Dołączył: 14 Paź 2006
Posty: 44
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Bielsko-Biała

PostWysłany: Nie 16:01, 12 Lis 2006    Temat postu:

mniam uwielbiam chapati Wesoly wczoraj np sobie zrobilam i mi zjedzono większość Jezyk
a ja polecam gorąco Kheer

robię zazwyczaj z pół litra mleka
trochę ryżu(ale nie za dużo,bo on musi się troszkę rozgotować,sypię 3 czy 4 łyżki,czasem wiecej)
Kardamon(mielony)
Bakalie(dowolna ilość,ale ja daję dużo,bo je uwielbiam )
łyżka miodu lub dowolna ilość cukru
szafran lub kurkuma(ja używam kurkumy-tańsza a niczym się nie różni od szafranu)

zagotować mleko w garnku,wrzucić ryż i gotować do momentu,aż mleka będzie o ok połowę mniej (ryż musi być miękki) powinna być kremowa konsystencja-gotuje sie ok 30 minut.
wrzucić bakalie,ok pół łyżeczki kardamonu,i tyle samo kurkumy czy szafranu
wlać ok łyżkę miodu (zawsze daje wiecej,bo uwielbiam jak kheer jest pieruńsko słodki Jezyk)
jeśli używamy cukru-wsypać go także teraz(raz robiłam z cukrem ,z powodu braku miodu, i wsypałam 3 czy 4 łyżki,ale i tak smak był inny Wesoly)
mieszać na gazie ok 10 min

podawać mocno schłodzone Wesoly

życzę smacznego
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Sansita




Dołączył: 28 Gru 2005
Posty: 213
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 20:03, 19 Lis 2006    Temat postu: Ooo deser...

Hmm Nisha, Kheer zapowiada się bardzo apetycznie Grey_Light_Colorz_PDT_42 ...jutro wyskakuję do sklepu po kardamon Grey_Light_Colorz_PDT_15 Hmm a jak myślisz, gdyby odrazu dać gotowany ryż, a zamiast mleka śmietany?Bo to troszkę czasochłonne stać pół godziny nad mlekiem i czuwać nad wyparowaniem 1/2 zawartości, a ze śmietaną może być smaczniej :roll: .
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Nisha




Dołączył: 14 Paź 2006
Posty: 44
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Bielsko-Biała

PostWysłany: Wto 0:38, 21 Lis 2006    Temat postu:

wiesz co,nie próbowałam Wesoly a co do tego,ze to jest pracochłonne...hmm ja tak nie uważam,a poza tym nigdy nie stoje pół godziny nad garnkiem,bo moje garnki sa "pomysłowe"i jeśli coś w nich zostawie,to sobie to później "dochodzi" Jezyk
ale mozesz też zostawić to na małym ogniu,iść sobe coś robić i od czasu do czasu pomieszać,zeby sie nie przypaliło Mruga nawet lepsze jest,jak Ci sie ryż rozgotuje Jezyk wiem,bo raz mi się tak stało i było pyszne Jezyk więc jak już zrobisz,to podziel sie wrazeniami Wesoly ja zawsze robię Kheer jak chce mi się słodkiego Wesoly
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Borówa




Dołączył: 17 Lis 2006
Posty: 23
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Kraków

PostWysłany: Czw 19:24, 23 Lis 2006    Temat postu:

No to moze i ja dołącze się do stworzenia hinduskiej ksiązki kucharskiej Wesoly
A więc przepis od mojego przyjaciela:

Tradycyjne Indyjskie PURI

Puri to jedynie dodatek do kuchni hinduskiejtak jak chapati. Zastępuje... Szatućce Wesoly Ja osobiście jadam też samo ale z warzywkami jest naparwde pyyyyycha Wesoly

A wiec:

Musicie w dużym garnku lub misce wymieszać mąke która ma symbol T 600 najlepiej z wodą i solą. ( w miare proporcjonalnie) i tak ugniatać ciasto ok. 10 min i dośc mocno, aby było spójne i nie za bardzo się lepiło. Następnie urywacie kawałki z ciasta i lepicie kuleczki wielkości piłki do ping ponga Wesoly W między czasie w głębokiej pateli ewentualnie w garnku rozgrzewacie duuuuużo oleju. Jak bedzie już wystarczająco gorący (mozecie to sparwdzić wkładając palec Jezyk... nie no żartuje Wesoly sprawdzić najlepiej wrzucając kawalątek ciasta i jeśli szybko wypłynie na powierzchnie znaczy ze jest naprawdę goooorącoooo Wesoly ) Przygotowane wcześniej ciastowe kuleczki teraz rozwałkowujecie najcieniej jak się da i wrzucacie na dosłownie pół minuty na olej (każdą osobno ewentualnie dwie najwiecej Mruga) aż zaczną pęcznieć i leciutką się zarumienią.... wyławiacie i jecie do syta
SMACZNEGO!!

tutaj kilka fotek:

nie wiem co jest w tej miseczce ale to obok niej to własnie puri Mruga

to też Puri... Amrish Puri... ale chyba nie jadalny Wesoly


No i coś dla wielkich głodomorów... największe Puri świata Wesoly


Ostatnio zmieniony przez Borówa dnia Pon 11:59, 27 Lis 2006, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
gudzia
Administrator



Dołączył: 26 Gru 2005
Posty: 653
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: 3city

PostWysłany: Nie 22:37, 26 Lis 2006    Temat postu:

Przepis zaczerpnęłam z jednego odcinka programu "Kuchnia Indyjska". Niestety nie nagrałam tym razem ten doncinek i nia pamiętam proporcji i szczegółów, więc wszytsko jest oko. Nawet nazwy nie pamiętam. Potrawa jest bardzo prosta i smaczna. Oto zdjęcia...

[link widoczny dla zalogowanych] [link widoczny dla zalogowanych] [link widoczny dla zalogowanych] [link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych] [link widoczny dla zalogowanych] [link widoczny dla zalogowanych] [link widoczny dla zalogowanych]
[link widoczny dla zalogowanych] [link widoczny dla zalogowanych] [link widoczny dla zalogowanych]

Jakby były pytania to chętnie odpowiem
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Shah Rukh Khan Strona Główna -> Indie Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2
Strona 2 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
subMildev free theme by spleen & Programosy
Regulamin